Thursday, August 25, 2016

Laut Natuna? Podah

 | August 25, 2016
Penukaran nama itu tidak akan memberi sebarang kesan ekonomi kepada negara merah putih itu, kata pakar geostrategi.
Dr Azmi Hassan
PETALING JAYA: Indonesia sepatutnya memikirkan perasaan negara jiran termasuk Malaysia apabila republik itu bercadang untuk menukar nama Laut China Selatan kepada Laut Natuna, kata Pakar Geostrategi Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Azmi Hassan.

Beliau berkata penukaran nama Laut China Selatan yang laluannya dikongsi kebanyakan negara Asean berkenaan juga tidak akan memberi sebarang kesan ekonomi kepada negara merah putih itu.


Pada zaman dahulu, dimasa Bung Karno (President Bapa Soekarno), Pemerintahan Indonesia telah menukar nama 'Indian Ocean' kepada 'Samudera Indonesia', wakakaka.


Dan mereka langsung tidak peduli perasaan orang2 India (Hindu), Sri Lanka, Myanmar, Thailand, Malaya maupun keseluruhan dunia, wakakaka.

Kebetulan pada saat tersebut, rakyat Indonesia tidak ada apa2 pun untuk dimakan (ubi kayu pun ta'ada), maka mereka tidak menyadari apa yang berlaku. Maka namanya Samudera India atau Samudera Indonesia, pada pokoknya, perut2 rakyat Indonesia masih tetap kosong.

Maka penukaran syiok sendiri Indonesia ini seperti yang di sarankan olih Pemerintahan Indonesia sekarang adalah biasa sahaja, wakakaka.

Kaytee berpendapat Laut China Selatan lebih baik dinamakan sebagai 'Samudera Podah', suatu panggilan atau nama laut tersebut yang sesuai dengan perasaan orang2 wilayah2 tempatan terhadap kegiatan2 negara China dilaut ini, wakakaka.No comments:

Post a Comment